Vinurile de Merlot se situeaza calitativ imediat sub cele de Sauvignon. In podgoria Minis - Maderat, soiul s-a extins dupa 1960, dar productia lui este aproape dubla fata de Cabernet Sauvignon. Produce vinuri deosebite pe dealurile insorite de la Minis. Intensitatea colorata se apropie de cea a vinurilor de Cabernet Sauvignon, cu nuante slab albastrui ca vin tanar, apoi rosu caramiziu dupa ani de pastrare la butoi si butelie. Aroma placuta si persistenta de fruct copt se identifica in buna parte cu cea a strugurelui. Vinul este mai putin aspru si rotund, mai armonios si mai baubil chiar din primul an. Dupa doi - trei ani de invechire dobandeste un buchet intens foarte fin si subtil, este foarte placut gustativ, catifelat, plin de vigoare, satisfacand cele mai rafinate gusturi. Sunt vinuri seci cu o tarie alcoolica de 12 - 13% vol. La masa se poate servi alaturi de orice friptura din carne rosie, curcan sau vanat. Se asociaza de minune cu branzeturile afumate servite la sfarsitul mesei.