Buchet superb de ghimbir, tufăriș, prăjitură de Crăciun, trufe și pastă de măsline. Pe palatin, este intens, echilibrat și profund, robust, cu tanini fermi și postgust lung.
Producător: Château de Saint Cosme sub brandul Saint Cosme - Gigondas, Ronul de Sud
Proprietar-oenolog: Louis Barruol
Soi: 50% Grenache, 30% Mourvèdre, 10% Syrah, 7% Cinsault, 3% Clairette – struguri nedezciorchinați
Culoare: roşu-vișiniu închis
Miros: exploziv, cu buchet de ghimbir, tufăriș, prăjitură de Crăciun, trufe și pastă de măsline
Gust: intens, echilibrat și profund, robust, cu tanini fermi și postgust lung
Recomandări gastronomice: miel, carne roşie, vânat, biftec tartar, pui cu curry sau sos de vin, terine cu ficat de pui
Maturat 24 luni în butoaie vechi de 2-4 ani.
Îmbuteliat fără a fi filtrat.
Ediția 2017 - 95 Puncte Wine Spectator
- 94 Puncte Parker
Ediția 2016 - Descrierea lui Louis Barruol: ”Fermentat cu ciorchini întregi. Maturat 24 luni în butoaie mari, la a doua, a treia și a patra folosire. Cu mulți ani înainte de a ajunge în Gigondas, tatăl meu a descoperit vinul în general și vinurile din regiunea noastră, bând Châteauneuf-du-Pape...
Châteauneuf și Gigondas sunt ca yin și yang, ca alfa și omega - ele diferite din toate punctele de vedere. După părerea sa obiectivă, atinsă, totuși, de subiectivism, tata a preferat Gigondas-ul. Revenind la Châteauneuf, recolta superlativă din 2016 conține întreaga putere și intensitate a soiului. În Châteauneuf, soiurile Cinsault și, mai ales, Mourvèdre iubesc căldura - au nevoie de ea pentru a-și exprima corpolența deplină. În 2016, mai mult ca niciodată, fermentarea strugurilor nedezciorchinați a fost obligatorie - ea a adus prospețime, profunzime și complexitate. Ciorchinele este parte din fruct și ajută la exprimarea terroir-ului, la fel ca sâmburii - eliminarea lor este, după părerea mea, un nonsens și o mare pierdere. Timpul ideal pentru savurarea Châteauneuf-ului nostru este după 6-7 ani de învechire la sticlă. Ghimbir, tufăriș, prăjitură de Crăciun, trufe și pastă de măsline. Îmbuteliat nefiltrat.”
- 94-96 Puncte Parker: ”Provenit din trei vii distincte (inclusiv La Crau), Saint Cosme Châteauneuf-du-Pape 2015 este un vin cu corp plin, bogat și picant, cu adieri de turmeric, lemn dulce, scorțișoară și cuișoare care se păstrează, toate, în postgustul lung.”